Bilsalg

Skal du selge eller bytte inn bilen din?

– Her er noen enkle tips til hvordan du kan få mer penger for den.

Skal du bytte bilen inn hos en forhandler er det viktig at du ikke kaster deg på det første tilbudet som kommer. Ta deg tid til å få innbyttepris hos flere enn en forhandler. Du kan spare masse penger på å sammenligne priser. Ikke vær redd for å innhente tilbud fra andre byer. En flytur til Bergen eller Kristiansand kan fort bli lønnsom.

En gylden regel ved bilsalg er at bilen skal ta seg så godt ut som mulig. Det vil si at du skal vaske og rydde bilen. Har du ikke tid selv kan du levere den inn til for eksempel “Ali bilvask for hånd” hvor du normalt får topp kvalitet til lav pris. Er lakken matt kan du med fordel polere den opp eller spørre om “Ali” kan gjør dette også. Biler blitt forvandlet fra skitne vrak til skinnende flak etter et par timer i en betjent vaskehall som nevnt her.

Skal du selge bilen selv er det et punkt som er veldig viktig: VÆR TILGJENGELIG. Annonserer du på finn.no er du direkte dum hvis du ikke besvarer e-mail eller sms. Du kan ikke forvente at potensielle kjøperer ringer deg når det passer deg best. For å få bilen solgt må du svare telefonen når den ringer, du må sjekke og besvare mail og du må svare på sms. Svar som den hyggelige personen du er. Hvis en person sender en sms og spør om bilen er solgt skal du svare mer enn “nei”. Du skal legge opp til videre dialog med å spørre om vedkommende er interessert eller du kan ringe vedkommende opp.

Kommer potensielle kjøperer fra andre byer bør du tilby deg å hente vedkommende på flyplass, stasjon eller tilsvarende. Gjør det du kan for å få salget i boks.

Foto:

Skal du sette inn annonse på finn.no, autodb.no eller tilsvarende må du ta bilde av bilen først. Bruk mer enn 30 sekunder på å finne en god plass og en god vinkel. Fine bilder gjør annonsen din mye mer attraktiv. Har du ikke kamera kjenner du sikkert noen som kan hjelpe deg. Skal du ta bilde selv er det noen enkle råd du kan følge.

  • La bilen stå på sitt naturlige underlag. Noen kjører for eksempel bilen ut på en plen. Det ser bare merkelig ut. En grusvei eller skiferheller kan være et alternativ til asfalt.
  • Ta bilder utendørs, men ikke i direkte sollys. Med mindre du er ekspert vil du få rare skygger og kontraster. Lett skydekke er fint. Skru av blitzen, også når du tar interiørbilder.
  • Finn en god bakgrunn. Bakgrunnen kan gjerne være litt dramatisk som et fjell eller en gammel herregård hvis det er noe som kler bilen din. Ikke la bakgrunnen være dominerende eller virke støyende. Pass på at du fokuserer på bilen. Mennesker har ikke noe å gjøre i en bilannonse (ikke hunden din heller).
  • Finn en riktig vinkel og høyde. Bøy deg gjerne ned litt slik at du er på en naturlig høyde i forhold til bilen. En knekk i kneet er som regel nok. Forsøk å ta litt dynamiske bilder, ikke kun av front som side. Gjerne litt på skrått for- og bakfra. Noen liker “alle dører åpne”-bilder. På en familiebil er dette mer naturlig enn en cabriolet.
  • Prøv deg fram med lys på bilen. Ofte er det best med kun parklys. Ikke la motoren gå.
  • Lukk vinduer. Har bilen soltak kan du ta bilder med og uten åpent soltak.
  • Ikke glem interiørbildene. La rattet stå i stilling “rett fram”.
  • Ønsker du enda bedre bilder kan du huske på grafiske regler som gylne snitt.
Gylne snitt i praksis
Gylne snitt i praksis

Tekst:

Skriv en god tekst og vær ærlig. La være å bruke Caps-knappen for å bombandere annonsen med STORE bokstaver og utropstegn!!!!!! Skriv ned fordeler med bilen din. Har bilen stor bagasjerom og plass til 3 barneseter i baksetets bredde så skriver du det. Har du en Passat 1,6 så skriver du ikke at den er sprek men at den bruker lite bensin.

Test annonsen på deg selv og folk rundt deg. Vær ydmyk i forhold til tilbakemeldinger med mindre du faktisk er ekspert på å skrive bilannonser. Når det gjelder pris bør du sjekke tilsvarende biler som er annonsert. Juster prisen slik du mener er best. Skal du selge bilen hurtig bør prisen være konkurransedyktig, men lav pris betyr ikke alltid hurtig salg. Attraktive biler selges kjappest med tydelige og attraktive annonser. Ta høyde for litt pruting i stedet for å tviholde på prisen. Husk at brukte biler ikke har faste priser. Prisene på finn.no er det selger ønsker å få for bilen sin.

Privat:

Ved privatkjøp kan det fra tid til annen dukke opp mer eller mindre pågående kjøpere. Husk at det er din bil og du kan bestemme hvem som skal kjøpe den. Ikke la potensielle kjøpere prøve bilen uten deg. Er dette ubehagelig kan du si at forsikringen kun dekker deg som sjåfør, men at kjøper kan kjøre en tur med deg i passasjersetet. Dette er sjelden et problem i virkeligheten. Like du ikke privatsalg i det hele tatt kan du betale en nabo, onkel, mor eller bror for å selge bilen for deg.

Det eneste du må skrive under på ved privatsalg er den ene delen av vognkortet. Denne leverer du selv til trafikkstasjonen så hurtig som mulig etter salget. Ikke la kjøper ta med seg bilen før den er forsikret. Dette kan gjøres hos blant annet IF (02400) til langt på kveld og i helger. Kjøper kan eventuelt annulere forsikringen i etterkant.

Hos Statens vegvesen får du informasjon om omregistrering og mye annet. Hos Toll finner du priser på omregisteringsavgift (direktelink).

Annonse fra finn.no
Annonse fra finn.no

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *