Mitsubishi

Fornuftige SUVer

Mitsubishi Outback
Mitsubishi Outback

 

Mitsubishi solgte mange biler av den kompakte Lancer-modellen på 90-tallet. Lancer har levd i skyggen i mange år, men er nå på banen som ny modell. Den gamle suksessen Galant er død. Colt finnes fremdeles, men topper ingen salgslister. Nå er det de moderne og brukervennlige bilene som ASX og Outlander det satses på.

ASX

Mitsubishi ASX er samme bil som Citroen Air Cross og Peugeot 4007. Dessverre er ASX trolig den minst attraktive av trillingene, men den selger på sitt merkenavn. Førerplassen er bra i ASX, men bakover blir det trangere. Du må ha ASX med glasstak, hvis ikke blir den klaustrofibisk. Pris er eneste grunn til å velge ASX før Outlander.

Pajero

Pajero (2009)
Pajero (2009)

Pajero ble en kjempesuksess da den kom på markedet i Norge for snart 30 år siden. Pajero har vokst mye i størrelse siden den gang og i dag er Outlander nærmere den første Pajero i størrelse. Pajero har alltid vært en modell med offroadegenskaper. Firehjulstrekk og høy bakkeklaring (samt lavgir) har hjulpet mange anleggsarbeidere, bønder, fjellboere eller caravanister med fremkommeligheten. De fleste solgte Pajero har vært registert som varebiler grunnet høye avgifter på denne biltypen. Det finnes en del forskjellige motoralternativer, men diesel har alltid stått øverst på ønskelisten til Pajero-kjøperne. Alle generasjoner Pajero har vært levert med to eller fire sidedører. Dagens modell har aldri blitt importert til Norge med kort akselavstand og to dører.

Outlander II

Mitsubishi Outlander
Mitsubishi Outlander

Andre generasjon Outlander har vært en salgssuksess i Norge. En viktig årsak har nok vært den overkommelige prisen på grunn av en moderat 2-liters dieselmotor. Motoren er laget av VAG og vi finner den i blant annet Golf, Passat, Touran og de fleste Audi. Outlander kan brukes som 7-seter og har i de fleste utgavene firehjulstrekk som standard. Oppskriften med lavt forbruk, 7-seter og firehjulstrekk har fristet mange. De som sverger til automat har valgt 2,4-bensin. I 2010 ble også diesel (PSA 2,2-diesel) tilgjengelig med automat.

Outlander III har vært på markedet noen år, men til tross for hybridvariant og diesel/automat/ firehjulsdrift har den ikke tatt helt av. Designet er noe “ueuropeisk”, som kanskje kan være litt av forklaringen.

Lancer

Lancer ble mer eller mindre erstattet av ASX på det norske markedet, men Lancer og ASX er to helt ulike biler. Sedanutgaven av Lancer er basisbilen til Lancer EVO som sammen med Subaru Impreza WRX er en av to supersedaner fra japan (og verden). Velg Lancer med minst 1,8 bensin. Den finnes som praktisk 5-dørs liftback og penere sedan.

Colt

Mitsubishi Colt
Mitsubishi Colt (2006)

Navnet Colt har levd i minst to generasjoner, men siste Colt er kanskje den siste modellen vi ser med dette navnet.  Colt i siste fasong ble utviklet som en tvilling til Smart ForFour. Bilene deler også motorer, og 1,5 bensin med 109 hk er soleklart den friskeste og beste. 1,3 bensin med 95 hk er en masete sak, mens den lille 3-sylindrede 1,1-literen har litt karakter. En liten diesel finnes også. Interiøret er ganske smart med blant annet lengdejusterbart baksete.

Grandis

Grandis er en tradisjonell MPV/ flerbruksbil som kom på markedet i 2004. Bilen finnes med 2,4-liters bensiner og (senere) 2-literes VAG-diesel med manuelt gir. Grandis er en stor familiebil, men interiøret er ikke så fleksibelt som de beste. Skyvedører finnes heller ikke. Grandis tok opp arven etter Spacewagon som sikkert mange husker. Sammenlignet med biler som VW Touran vil Mitsubishi Grandis oppleves som større. Den er ikke mye høyere, men den er noen cm lengre. Designet er relativt tidløst, men Grandis er ikke en moderne bil i dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *