Mini

Smått er godt

Mini har som merke levd flere liv og hatt flere eiere. Mest kjent er nok den originale “Mini Morris” fra 60/70-tallet. Austin Mini eller Morris Mini om du vil var basis for en rekke bilmodeller. Offisielt levde den originale lille Minien fra 1959 til år 2000.

Med BMW på eiersiden ble Mini relansert i 2001. I 2006 kom andre generasjon av den “nye” Minien, og i 2014 dagens versjon. Mini finnes som tradisjonell 3-dørs hatchback, cabriolet og stasjonsvognen Clubman. Fra 2014 får du den også som 5-dørs, i tillegg til Countryman som er en kompakt 5-dørs 5-seter. Denne kan også leveres med firehjulsdrift.

Mini (original)
Mini (original)

Mini Cooper (New Mini, 1. gen.)

Mini
Mini

S betyr at denne Cooper-modellen har kompressor. Fra 2004 hadde motoren 170 hk og 220 nm. Cooper S hadde gode fartsressurser, gode kjøreegenskaper og godt design. Uansett hvilken Mini du velger er kjøreegenskapene presise og fine. Cooper med 1,6 bensin eller diesel er kanskje de vanligste på bruktmarkedet.

Fra 2015 får du Mini med 5-dører:

Mini med 5 dører
Mini med 5 dører

Mini Clubman (New Mini, 2. gen)

Mini Clubman
Mini Clubman

Noen liker stasjonsvognutgaven av Mini mens andre ikke gjør det. Går vi tilbake i historien finner vi ut at det fantes en Clubman av den originale Minien også. Mange har valgt Clubman med dieselmotor. Motoren stammer fra Peugeot og er en 1,6-liters HDI med 109 hk. Denne finner du også i en annen stasjonsvogn, nemlig Volvo V70.

Mini Countryman

Mini Countryman
Mini Countryman

Om den er fin eller ikke kan diskuteres, men Countryman er en kompaktbil på godt og vondt. Du får den med alt fra liten diesel på 95 hk til “John Works” med 2-liters bensinturbo. Noen varianter ble levert med firehjulstrekk, hvor toppmodellen var 1,6 Turbo med 182 hk og automat. Diesel og firehjulsdrift er nok mest kurrant. Velg stort soltak i glass.

Mini Countryman Cooper D
Mini Countryman Cooper D

Original Mini

Mini 2000 modell (wikimedia)
Mini 2000 modell (wikimedia)

Det er skrevet en haug med bøker om Mini. Sir Alec Issigonis hadde en ide om hvordan en enkel bil skulle se ut og fungere. Hans ide ble en stor suksess og mange millioner Mini er produsert. Den grønne bilen du ser lengre oppe på siden skal være en 1959 modell. Den røde bilen under er en 2000 modell. Mini har vært flittig brukt i filmer. Mr Bean kjører Mini, det samme gjør Austin Powers og “The italian job”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *