Hvordan velge?

Finn din neste bil

Hvordan velge bruktbil?
Hvordan velge bruktbil?

For det første må du bruke litt tid hvis du skal finne riktig bil. Du må sette deg litt inn i ting som påvirker valget. For dem som ikke har tid eller lyst finnes det bilkjøpshjelp.

Dersom du har tid og lyst skal du starte med å sette opp en liste med ting du ønsker at din neste bil skal ha. Denne listen skal du senere prioritere. Lag gjerne grupper med for eksempel “Absolutt krav”, “Fravikelige ønsker”, “Kjekt å ha” og så videre.

Listen må være så utfyllende som du klarer og inneholde ting som biltype, antall dører, antall sitteplasser, automatgir, firehjulsdrift fargeønske, nei-farger, soltak og utstyr generelt. Du må ta hensyn til om det er viktigere for deg om bilen er klasseledende kollisjonssikker, driftssikker, underholdende, komfortabel osv.

Pris, årsmodell og kilometerstand kommer inn som gledesdrepere til slutt. Er det ikke mulig å få en 2005-modell cabriolet med skinnseter og automatgir til 100 000 kroner må du omprioritere på listen din.

Eksempel på hvordan en slik liste kan se ut. Dette er et detaljert eksempel:

 • Pris: Rundt 200 000 kroner, men kan strekke meg litt.
 • Forsikring: Inntil 1000 kr pr måned (12 000 pr år)
 • Alder: Så ny som mulig for å få med nyeste sikkerhetsutstyr. Kan gå ned i årsmodell for å få mer bil for pengene, men ikke eldre enn 7 år
 • Kilometerstand: Har ikke noe krav, men så lav som mulig. Ikke taxikjørt.
 • Biltype: Usikker, men jeg ønsker å sitte høyt.
 • Sitteplasser: 5 seter
 • Bagasje: Må kunne frakte 4 tursekker. Ønsker et fleksibelt bagasjerom og mulighet for å frakte en demontert sykkel
 • Forbruk og drivstoff: Ikke avgjørende. Kjører en del langkjøring, men hyppige kaldstarter på vinteren
 • Krefter og motor: Må ha krefter til forbikjøring og bakkekjøring på landeveien. Orker ikke bil med svak motor. Villig til å fire på krav for å få mer motor. Bensin eller diesel er hipp som happ
 • Gir: Manuell eller automat spiller ingen rolle, men velger automat hvis jeg kan.
 • Drift: Firehjulstrekk er et krav. Bilen bør ha ESP (antisladd) men det er ikke et krav hvis jeg velger en “terrengbil”
 • Design og farge: Jeg vil gjerne ha en pen bil med en frisk farge, men dette er ikke viktigst
 • Image: Jeg vil helst ikke ha en “gubbebil” siden jeg er en jente på 30 år. Jeg liker biler som ser litt barske ut
 • Feilstatistikker og rust: Jeg kan ikke ha en bil som jeg vet statistisk vil ruste om kort tid. Jeg er villig til å kjøpe en bil som scorer inntil middels på driftssikkerhet og feil, men jeg vil ikke ha en som ligger på bunnen av listene.
 • Sikkerhet: Alle vil ha en bil som er så sikker som mulig, men jeg strekker meg til middels her også.

Selvsagt handler bilkjøp om penger, forutsigbarhet, vedlikehold og forhold til verkstedet, men det er ikke alt. “Image is everything” er det noe som heter. Påvirker dette bruktbilkjøp?

Merkevarer

Det ikke uten grunn vi kjøper dyre merkeklær eller merkevarer generelt. Bil er også en slik merkevare. Dersom du er en snobb kan du vise det med ditt bilvalg. Er du en snusfornuftig og sparsommelig person finnes det en bil for deg også. Designfreaker, miljøvenner,  storfamilier, kongen og paven – det finnes biler for alle.

Mercedes B-klasse
Mercedes-Benz B180 CDI 2011

Har du for eksempel inntil kr 150 000 som du skal kjøpe bruktbil for står du over for en rekke valg. Et valg er hvor gammel bilen skal være og hvor langt den skal ha kjørt. Noen velger en taxikjørt 4 år gammel Mercedes E220CDI mens andre velger en 4 år gammel Golf eller Mercedes B-klasse (bilde) med lavere kilometer. Kilometerstand og årsmodell bestemmer prisen.

Mange bilkjøpere drømmer om aldrende luksusbiler når de jakter på ny bruktbil. De sveiper innom BMW 7-serie, Audi A8 og Mercedes S-klasse. Så tenker de seg litt om og fornuften begynner å styre. Dermed havner søkene på noe nyere BMW 5-serie, Audi A6 om MB E-klasse. Også disse blir for gamle. Til slutt ender handlen på en tradisjonell nyere Passat eller Avensis stasjonsvogn.

avensis
Toyota Avensis 1,8 147hk 2010

Det er ofte praktiske egenskaper som ligger til grunn for bilvalget. Det finnes faktisk undersøkelser for den slags også. En engelsk undersøkelse forteller at biler som Honda Jazz, Volvo V70 (2001-2008), Skoda Octavia, Mazda 6 og Ford S-max er svært praktiske sammenlignet med biler som BMW 1-serie, Volvo S60, BMW 3-serien og Audi A4 (før 2008).

Volvo V70 II med facelift
Volvo V70 er en praktisk bil. Her en annengenerasjons V70 D5 fra 2007

Bilen vi velger er ofte et kompromiss. Vi ser at salgssuksesser som Volvo V70 og Nissan Qashqai aldri hevder seg på statistikker over biler med lite feil. Likevel gir bilen verdi til eierne på andre måter.

Skal du unngå feil og verkstedbesøk bør du velge en så ny bil som mulig og passe godt på den. Statistisk er det ikke mer risikofullt å kjøpe en nyere Alfa Romeo enn en eldre Toyota.

Lexus RX (annen generasjon)
Riskofritt bilhold finnes ikke, men Lexus RX gir statistisk lite trøbbel for eieren

Ingen bilkjøpere kan handle bil uten å tenke på penger. For majoriteten er det derfor snakk om prioriteringer. Har du 100 000 kroner du kan bruke på bil vil du oppdage at bilen blir gammel og kjørt langt hvis den skal ha stor motor, diverse utstyr og antall sitteplasser. På finn.no kan du relativt enkelt søke og filtrere/ raffinere søkeresultatet. Til slutt sitter du igjen med noen alternativer som du må vurdere opp mot hverandre.

Audi A3 med tre dører (wikipedia.de)
Audi A3, moderne bil til  100 000 kroner  (bilde fra wikipedia.de)

Et eksempel fra hverdagen hvor pristaket var 100 000 kroner:

Bakgrunn: Familie på 3 som inkluderer en unge på 10 år. Bor i by og bruker bilen lite. Blir ikke brukt til jobb.

Krav: 4 romslige sitteplasser, stort nok bagasjerom til hund, klimaanlegg (luftkjøling), over snittet brukbare vinteregenskaper, må være egnet til mye småkjøring (inkl fartsdempere).

Ønske: Fleksibelt interiør hvor setene kan legges ned.  Automatgir er foretrukket. Tilhengerfeste er kjekt å ha.

Annet: design og image kommer i annen rekke. Farge betyr ikke så mye, men sølv ser ikke så skitten ut og er foretrukket.

Alternativ 1: BMW 3-serie Touring (stasjonsvogn). Dette er en 318i automat med en vaskevennlig farge. Den har stor nok plass, selv om den nok oppleves som litt trang. Vinduet i bakluken kan åpnes, noe som er praktisk for en hundeeier. Generelt har BMW god kvalitet og kjøreegenskaper. Denne bilen har bakhjulstrekk.

Mellomstor luksusbil, BMW 3-serie
BMW 3-serie (E91) 2007-2010

Alternativ 2: VW Golf type 6. Den er enkelt å anbefale Golf, den passer inn overalt. For 3 personer bør den være stor nok, og hunden kan sitte bak. For 100 000 kroner får du Golf 6 som kom i 2009. Den stålgrå lakken bør være enkel å holde ren. Med forhjulstrekk er Golf fin på vinterføre. DSG (automat) er tilgjengelig, men ikke sammen med 4-motion (firehjulstrekk)

VW Golf 2009 (volkswagen.de)
VW Golf 2009 (volkswagen.de)

Alternativ 3: Honda Jazz. Dette er en liten bil, men kanskje den er stor nok? Praktisk i byen, og enkel parkering. Sølv farge er brukervennlig. Automatgir finnes, men ikke firehjulstrekk. Jazz er mindre enn Golf, og føles mindre lukseriøs. Den er lettkjørt og kjapp, og går aldri i stykker.

Honda Fit 2009
Honda Fit 2009

Hva gjør du når bilen ikke finnes?

La oss si du har krav eller ønsker som ikke er så enkle å oppfylle, hva gjør vi da? Endringer må til; enten må prisen justeres opp, eller så må krav og ønsker endres. Kanskje du må velge en eldre bil eller en som er kjørt lenger, eller kanskje du må droppe hengerfeste, soltak eller skinnseter.

Soltak var populært for mange år siden, men i dag er det ikke mange biler med soltak på finn.no. Du finner glasstak som ikke kan åpnes (a-la Nissan Qashqai, Peugeot osv, men ikke så mange tak som kan åpnes. Bilmerker som har dette er Audi, BMW, Toyota Prius og Aygo, Volvo (ikke V40), Skoda (ikke nye Fabia eller Rapido), Ford Mondeo, Kuga og Focus, Volkswagen, Lexus, Mercedes-Benz, noen Opel, Hyundai, Kia og sikkert flere.

Ønsker du en liten bil med soltak av “frisk luft typen” er alternativene få. Du kan velge Audi A1, VW  Polo og Up, Kia Rio, ny type Hyundai i20, Skoda Fabia (gammel type), Fiat 500 og Mini (med enkelte andre unntak).

Soltak
Soltak i stoff på Citroen C1, Toyota Aygo og Peugeot 107 fra 2015.

Alternativ til ny minibil med soltak som kan åpnes kan være en lettere brukt bil i klassen over. I dette tilfelle er det kun 2 sidedører:

Citroen DS3
Citroen DS3 med tak som kan foldes ned over bakruten

Du kan også velge en større men eldre bil som denne:

VW Golf
VW Golf

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *