Bruktbil

Tips og råd til et enklere bruktbilkjøp

Kjøpe bruktbil?
Kjøpe bruktbil?

Valg og kjøp av bruktbil er ofte noe folk ser på som en vanskelig ting. Mange vet ikke hva de skal velge, hvor de skal lete, hvor langt de skal reise og hvor mye de vil betale.

Bruktbilkjøpene starter ofte med et bestemt behov eller ønske. En person eller en familie har et praktisk behov som endrer seg. Det kan også være at dagens bil er blitt for dårlig og uøkonomisk.

Behovet for ny bil melder seg. Veldig mange starter med et ønske om en driftssikker bil som gir dem økonomisk trygghet. Dessverre er ikke trafikk- og kollisjonssikkerhet like høyt prioritet. Kjøreegenskaper kommer ofte langt ned på listen når bruktbil skal handles.

Kravspesifikasjonen blir ofte slik: Driftssikker stasjonsvogn til maks 200 000 kroner. Bilen skal være grå metallic og et ha fint design. Status er ikke viktig før siste fase av bilkjøpet. Mange ønsker seg en kjapp BMW, men ender opp med en lat Passat.

Diesel eller bensin?

Et helt vanlig spørsmål i dag er hvilket drivstoff motoren skal bruke. I 2011 så vi for første gang på lenge at andelen nykjøpte dieselbiler sank. I 2012 fortsatte trenden. Selv om dieselbiler har et relativt lavt utslipp av Co2 er utslippet av Nox høyt. Kunnskap og erfaring har vist at diesel ikke er løsningen på alle miljøproblemene. Diesel med høyt ustlipp av Nox forurenser mye lokalt og kan blant annet skape pusteproblemer for mennesker.

Nå dukker det i tillegg opp effektive bensinturbomotorer med mye krefter og lavt forbruk. Andre fordeler med bensinmotorer er mindre støy og altså lite eller ikke noe utslipp av Nox. Ulempene vet vi ikke så mye om enda, men det kan tenkes at turboproblemer og utfordringer med svinghjul også vil gjelde bensinbiler i større grad i tiden framover. Inntil videre kan de som kjører langt vurdere diesel, mens dem som småkjører mye vurdere bensinmotor.

Bilbutikk
Bilbutikk

Noen synes det er gøy å kjøpe bil – andre synes det er et ork.

Hører du til den første gruppen planlegger du sikkert bilkjøpet i mange måneder. Du sjekker markedet grundig og har kanskje samlet på gamle bilbladet og brosjyrer. Du tar deg gjerne en “bilrunde” og sjekker bilforhandlerne på kveldstid. Du har autosøk på finn.no og generelt god kontroll. Den siste gruppen tar turen til en forhandler og kjøper det de finner der.

Bilkjøpere som jakter på spesielle biler gjør gjerne bilkjøpet til en hobby. Jeg vet om en eier av en eldre Lincoln. Han kjøpte bøker, bestilte gamle brosjyrer og modellbiler før han fant sin bil. Det samme med en 17-år gammel gutt. Han hadde spart penger til en Mazda MX-5. Den unge mannen hadde alt av “Miata” t-skjorter, modellbiler og litteratur.

Hvordan velge riktig bruktbil?

I mer eller mindre tilfeldig rekkefølge får du her noen punkter som kan hjelpe deg når du skal kjøpe brukt bil.

  • Prisklasse. Sett et tak som du ikke skal overstige. Sett gjerne en komfortpris som du ønsker å holde. “Jeg vil helst bruke mellom 250 og 300 tusen, men kan strekke meg til 320 tusen hvis bilen er bra”
  • Biltype. Undersøk og bestem deg for en eller flere biltyper. På denne måten slipper du å søke på alle biltyper. Her må det gjerne litt lesing, prøving og vurdering til.
  • Krav. De fleste har krav og ønsker til bilen sin. Et krav kan være automatgir og 5 stjerner i NCAP (kollisjonssikkerhet), mens et ønske kan være firehjulstrekk og soltak. Sett også krav til fartsressurser, forbruk, utslipp og annet.
  • Statistikk. Vurder statistikker opp mot hverandre. Er det viktigere at bilen er driftssikker enn at den ruster og scorer dårlig på sikkerhet? Vurder om du skal kjøpe en nyere bruktbil som statistisk scorer dårligere på driftssikkerhet eller drivstofforbruk enn en eldre som har godt rykte.
  • Image. Farge, designdetaljer og image er viktig for mange. Alle bør i det minste reflektere litt over dette punktet. Hvis ikke risikerer du å bli mindre fornøyd etter kjøpet.
  • Bruk. Hva skal bilen primært brukes til? Fokuser på bilens hovedbruk, men ikke glem eventuelle turer over fjellet på vinteren eller sommerturer med bil til syden.

Selve kjøpet går som regel greit, men er du usikker kan du ta med en bilkyndig eller sende bilen på biltest hos for eksempel NAF. Sjekk hvilke garantier du får med på bruktbilen. Vurder også om merkeforhandleres gode garanti er verdt prisen. Her må du regne litt på risiko kontra pris.

Bruktimport:

Ikke alle finner bilen de leter etter i Norge. Da er det greit å vite av markedet i for eksempel Tyskland og Sverige er enormt sammenlignet med det norske bruktbilmarkedet. I dag er det veldig vanlig å eie en bil som er importert brukt til Norge. Myten om hvor skummelt dette er ble avlivet for mange år siden.

Mobile.de er kanskje den aller største basen/ nettstedet for brukt biler i Tyskland. Du finner til og med en norsk versjon.

Vurderer du bruktimport kan du ta en titt på disse syv rådene fra Forbrukereuropa.no som du også finner i denne artikkelen.

Sjekk om bilmodellen du vil kjøpe krever spesielt vedlikehold eller oppfølging. Sjekk om det er bruk den ikke egner seg til. Dette kan være dieselbiler som ikke egner seg til småkjøring eller biler som nå følges opp på grunn av rust. Sjekk gjerne med NAF som ofte har kontroll på dette.

– Noen ønsker seg en stor SUV som de skal bruke til bykjøring. Her kan du se hvorfor:

Terrengbil i byen finner parkeringsplass over alt
Terrengbil i byen finner parkeringsplass over alt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *